marți, 6 aprilie 2010

România Mare

Rubrica Spiritualitate românească



27 martie este o zi istorică pentru Republica Moldova şi România, azi s-au celebrat 92 ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă. În mai multe localităţi din Republica Moldova s-a sărbătorit acest eveniment.

La Chişinău s-au petrecut mai multe manifestări dedicate acestei mari sărbători- depuneri de flori la mormintele deputaţilor în Sfatul Ţării şi ale fruntaşilor mişcării de renaştere naţională la Cimitirul Ortodox Central, precum şi la monumentul lui Pantelimon Halippa; vernisarea expoziţiei ,,Unire-n cuget şi-n simţiri “; depuneri de flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Diferite programe cultural-artistice si un simpozion ştiinţific având loc.
La acest eveniment din partea României a participat şi Preşedinta Camerei Deputaţilor şi fosta Miss România Roberta Anastase, care a ales să-şi petreacă ziua sa de naştere alături de fraţii din Republica Moldova şi preşeditele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care este bine cunoscut prin viziunele sale pro-româneşti.

La fel ca şi la Chişinău, sărbătoarea a fost simţită şi în capitala nordică, municipiul Bălţi. Un paradox istoric… în 1918, oraşul Bălţi a fost prima localitate din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) care s-a pronunţat favorabil unirii Basarabiei cu România, iar actualmente prezintă un bastion al comunismului şi antiromânismului.



Noua Dreaptă şi Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia au organizat un marş şi un miting la Bălţi. La manifestare a fost prezent şi liderul Noii Drepte din România, Tudor Ionescu. La eveniment au mai participat peste 100 de tineri români din Basarabia, Muntenia, Ardeal şi Moldova.

Tinerii purtau pancarde si scandau diferite lozinci. Locul unde s-a petrecut evenimentul a fost împânzit de zeci de tricoloruri, manifestarea nederulându-se fără incidente din păcate. Nişte localnici pro-moldoveni s-au manifestat agresiv. S-au mai cântat şi multe piese patriotice. După 2 ore de şederea în Bălţi, participanţii au plecat la Orhei, unde s-a desfăşurat un miting similar, spre finele zilei ajungând la Chişinău.


Liudmila Ialău

Bălţi, Republica Moldova

Niciun comentariu:

Goticul în lupta cu demonul

Reporterul Ș tefan Ostafi intră în dialog cu poetul Cristian Bodnărescu, spre a merge pe urmele curentului got , de-a lungul istoriei. Vă in...