Poetul Cristian a văzut lumina zilei la 3 martie 1983, în frumosul oraş care a dat numeroase valori ţării, Bacău. Casa lui George Bacovia este în vecinătatea locului de naştere al poetului Bodnărescu, în oraşul lui Vasile Alecsandri. Ştefan cel Mare şi Sfânt a venit pe lume tot în acele locuri, alături de sportivi precum Nadia Comăneci şi Marian Fabian (campion mondial la arte marţiale). Pământurile locuite de peste 5000 ani, vor rămâne milenii prin valorile ce se nasc acolo.
Odată cu anul 1991, poetul Cristian a simţit şi înţeles menirea dată de Dumnezeu, începând astfel a scrie poezii.
Anul 2008 reprezintă absolvirea Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi, în primul rând, marchează decernarea titlului de ,,Honoris Causa’’ din partea Academiei de Studii Înalte din Iaşi. Devine astfel deputat în cadrul ,,Camerei Deputaţilor ASI’’. Cu acest prilej se realizează ediţia "Spiritualitatea Românească în viziunea lui Cristian Bodnărescu" a emisiunii "Idei în actualitate" la RTV Vâlcea 1.
“Poemul reprezintă, pe lângă recordul mondial al poeziei romantice-fantasy, o lucrare artistică originală, o penetrare în lumea spiritelor demonice, o tentativă de plecare în aflarea unui adevăr. În poem se observă influenţa romantismului, însă Fantasticul domină perpetuu”, constată profesorul universitar doctor Teo-Teodor Marsalcovschi
“Rareori, într-un timp controversat cum este cel pe care-l trăim, într-o lume de tip “fast food” în care ne consumăm, României i se dă atenţia dorită şi cuvenită. Aici mă refer la evenimentele culturale născute în această ţară şi menite „să rupă” în sensul pozitiv, gura târgului european. Iată-l pe tânărul poet băcăuan Cristian Bodnărescu doborând recordul mondial la... poem. Aţi citit bine! Nu la cel mai lung cârnaţ, la cea mai mare mămăligă sau la cei mai mulţi Moşi Crăciuni... El a compus cel mai lung poem romantic din literatura universală. Eu sunt convins că undeva, cândva, cineva îi va dedica şi o compoziţie muzicală.” Analist literar Sorin-Alexandru Şontea, sursa: TVR1.
“Bodnărescu îi ajută pe oameni să îşi găsească spiritualitatea lor şi pe români, pe cea românească. Prin tot ceea ce face şi gândeşte, scriitorul Cristian Bodnărescu denotă că este în primul rând român! Poeziile sale mi s-au părut de o maturitate extraordinară, genialitatea regăsindu-se în spiritul lor. Stilul lui Cristian Bodnărescu este diferit faţă de ce aţi văzut dumneavoastră până acum. Acest poet este un el, un original şi asta este important! Sunt mulţi oameni care au văzut în scriitor valoarea unui poet adevărat, ce spune ceva eternităţii şi reprezintă o generaţie!” spunea la radio, regretatul profesor Viorel Donţu, odată cu lansarea crestomaţiei ,,Cuvântul în Timp''.
“Poezia ,,Domino” este un domino al cuvintelor şi gândurilor domniei sale, în ea fiind relevant spiritul rock-ului; Cristi fiind un pasionat al acestui gen muzical, la fel ca şi mine. ,,Domino” este un ,,joc al cuvintelor”, dacă alegem metafora argheziană.
Poetul Cristian Bodnărescu revine întru eternitate şi-ntr-un spirit ce freamătă în noapte (poezia Spre Cer). Noaptea, cerul, cosmogoniile şi universurile paralele care vin, freamătă şi pleacă se regăsesc în poezie. Toate acestea rezidă din dorinţa sa de a vedea cât mai multe. Poezia explică voluptatea cerului, fiind chiar bolta universului poetic. Nimic nu este mai frumos decât să rămâi în eternitatea sclipirii temporalităţii; doar timpul putând atesta valoarea poeziei. Luna noiembrie a anului 2011 este pentru scriitorul Cristian Bodnărescu una fructuoasă. Ea marchează apariţia sa în 3 volume, anume: în Antologia ,,Cuvântul în Timp”, în cartea ,,De vorbă cu Stelele” (fiind intervievat de academicianul George Roca, scriitor din Sydney) şi în Buletinul semestrial ,,Septentrionalis”, al Bibliotecii Judeţene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare.” Profesor Viorel Donţu
Peste un an, în luna noiembrie a anului 2012, scriitorul Cristian Bodnărescu primeşte Trofeul "Treptele Succesului" pentru întreaga carieră din partea Elenei Toma la emisiunea cu acelasi nume, difuzată pe canalul Curier TV. În aceeaşi lună figurează în lista poeţilor antologici prezentaţi de antologia "HAI HUI" editată de Singur şi Grinta.
Anul 2013 este unul fructuos pentru scriitor. Astfel, figureză în "Dicționarul Autorilor Români Contemporani", dicționar ce surprinde mișcarea literară românescă după anul 1923. Lucrarea semnată de Alina Kristinka este coordonată de universitarul Carmen Cătunescu și Heliodora Cătunescu.
Poate cel mai important eveniment ce marchează încheierea anului cultural 2013 este lansarea istoriei literaturii române. Comisia Editurii Singur prin "O altfel de istorie a literaturii române" îl consideră pe scriitorul Cristian Bodnărescu unul din cei mai importanți 60 scriitori din literatura românească.
Anul 2014 marchează legătura spirituală a poetului cu fraţii de peste Prut. Omul de litere Bodnărescu este invitatul de onoare al festivalului internaţional “Primăvara europeană a poeţilor”, în Chişinău. Are astfel loc o conferinţă dedicată poeziei bodnăresciene la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, unde i se dedică compoziţii muzicale şi i se recită din creaţii. În sala bibliotecii este prezentă Televiziunea Naţională a ţării, dar şi Radioul Public. Zilele închinate poeziei se încheie printr-o întâlnire cu tinerii, la Biblioteca “Alexandru Donici”.
Fiind pasionat de tehnică și IT- realizând site-ul Radio Zidul, dar și server-ul de transmisie, împreună cu mai multe site-uri, poetul Bodnărescu finalizează cursurile în domeniul tehnic de Management-IT, obținând astfel în 2018 certificatul internațional Link Academy.
„Cristiane, îţi mulţumesc pentru emisiunile realizate despre cel de-al doilea război mondial! Pentru mine, ele constituie un dar nepreţuit!” Veteran de război, ing. Adrian Pârvu, decernat cu Steaua României.
Anul 2019 este marcat de două evenimente culturale care îl implică pe omul de litere Bodnărescu: decernarea medaliei “Statuia Eroului Necunoscut” la gala jubiliară a asociaţiei “Tempora” şi prezenţa sa în calitate de invitat de onoare al parohiei ortodoxe “Sfântul Spiridon” din Reggio Emilia – Italia, după ce în anii trecuţi, invitaţii au fost cantautorul rock Ştefan Hruşcă şi preotul scriitor Constantin Necula.
,,Cristian, te felicit! Poemele tale au o dulceaţă a vremurilor trecute şi te felicit pentru că reuşeşti să transferi acea perioadă în vremurile noastre cumplite la nivel spiritual, în care niciunul din noi nu se mai regăseşte. Uitaţi că mai există artişti români, precum Cristian Bodnărescu sau Ovidiu Komornyik! Este prea puţin spaţiul alocat de mass media întâlnirilor frumoase cum ar fi cea între mine, Ovidiu Komornyik şi Cristian Bodnărescu. Spiritualitatea şi puritatea sufletului ne sunt ucise!” Muzician Adrian Enache, înregistrare TVR Internaţional
Poetul Cristian Bodnărescu a marcat
spiritualitatea româneascã prin opera
sa poetică care impresionează printr-un limbaj fluid, în formã metaforicã.
Acest poet este nu atât un mânuitor, cât un mântuitor al cuvintelor sale
dumnezeiești! El scoate cuvintele din starea lor naturalã şi
le aduce în starea de graţie, ca un adevărat creator de imagini. Creația sa ne deschide
sufletul pentru a privi lumea cu alți ochi și depășește limitele unei
literaturi moderne, deschide o nouă direcție în literatură prin stilul,
tendințele și dimensiunile distincte. Atât poetul,
cât și opera se completează reciproc prin frumusețe, profunzime și originalitate, care
fascinează cititorul. L-am cunoscut ca Om cu verticalitate, care se evidențiază
printr-o gândire critică, cu aspirații
și principii unice, preocupat de lucruri atât de subtile unui tânăr. Veronica Iațcu,
profesor de limbă și literatură română, director al I.P. Gimnaziul
Ciuciulea, r.Glodeni, R. Moldova.
"Poemul Alpha nu se derulează firesc, pentru că se petrece într-o dimensiune atemporală. De fapt, sfârşitul poemului poate fi dedus din titlu, pentru că Alpha reprezintă opusul Adioului care marchează finalul şi previzibilul deznodământ al acţiunii. Poemul foloseşte două non-culori, alb şi negru. Sunt multe teme grafice gotice care folosesc această combinaţie. De ce titlul poemului nu este Omega? Pentru că acţiunea nu va epuiza niciodată eterna clipă a începutului. Timpul, acţiunea, trecerea, evoluţia şi tot sensul vieţii sunt inferioare; şi asta graţie clipei, atunci când personajele poemului se ating. Există un crud adio care marchează finalul poemului, un zgomot care sparge feeria paradisului, o moarte, un mister… Poate că poemul este ciclic, începe de la final, unde Adio devine Alpha şi poemul renaşte pentru a fi reînţeles. Poemul este construit din imagini, el este foarte greu de înţeles şi poate fi pătruns doar de un om cu viziuni profunde." Critic literar Cristian Alexandrescu
Un comentariu:
Felicitări Cristian!
Trimiteți un comentariu