luni, 9 decembrie 2019

Cristian la Biserica Sf. Spiridon - Italia



POETUL CRISTIAN BODNARESCU, INVITAT DE ONOARE LA HRAMUL  PAROHIEI SFANTUL  SPIRIDON DIN REGGIO EMILIA, ITALIA



Cu emotie si bucurie sufleteasca, am privilegiul de a va anunta organizarea zilelor hramului parohiei noastre Sfantul Spiridon din orasul italian Reggio Emilia, ce se vor desfasura in zilele de 12-15 decembrie 2019.
Parintele nostru Mihail Ciocarlan a fost desemnat paroh al bisericii ortodoxe romane din Reggio Emilia in anul 2006, de catre Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Bisericii Ortodoxe Romane al Italiei. La inceput slujbele religioase se oficiau in periferia orasului.


Din septembrie 2007, parintele  Mihail a obtinut de la autoritatile italiene biserica Oratorio del Cristo (construita in sec. XVIII, este si monument istoric). In primii patru ani slujbele religioase ortodoxe se alternau cu cele catolice. Din 7 iunie 2011, biserica a fost incredintata in uz exclusiv parohiei ortodoxe romane. Ocrotitorul bisericii a devenit Sfantul Spiridon Facator de Minuni, iar hramul se sarbatoreste in ziua de 12 decembrie.  Comunitatea romanesca a participat activ la lucrarile de restaurare, modernizare , amenajare cu catapeteasma, pronaos,  mobilier, icoane si toate cele necesare pentru functionarea buna a unei  biserici.
Comunitatea  parohiei  s-a incadrat  activ  in promovarea  valorilor si traditiilor noastre, romanesti. Parohia dispune  de un cor bine organizat , care promoveaza  muzica  liturgica prin diverse  concerte, colinde ,  iar in camerele adiacente bisericii sunt organizate cu copiii diverse activitati scolare.
Pe parcursul anilor, biserica noastra a fost onorata cu prezenta mai multor personalitati de vaza.  Episcopul Siluan ne-a vizitat in repetate randuri , am avut de trei ori marea placere sa ascultam lectiile de suflet  ale Profesorului  Conf. Universitar, Parintelui  Constantin  Necula .  In noiembrie anul 2018 ne-a onorat cu un concert  celebrul artist de folk- rock , Stefan Hrusca.
Si anul acesta, in ziua de 15 decembrie (duminica), vom organiza hramul Sfantului Spiridon.  Dupa savarsirea  Sfintei  si Dumnezeiestii  Liturghii , va fi organizat un concert de colinde cu copii in costume nationale  romanesti, spectacol  dedicat  sarbatorilor de Craciun.  Suntem bucurosi  sa-l  avem  oaspete de onoare  pe poetul  roman , Cristian Bodnarescu , de la  Iasi.  Fiind o iubitoare de poezie romantica, mi-am facut un hobby din lecturarea clasicilor trecuti  si contemporani. Un nume des  intalnit in poezia  romaneasca,  care mi-a atras atentia, este Cristian Bodnarescu, nepunctand  neaparat  omniprezenta  in mass-media, cat  complexitatea  operei.  M-am regasit in cuvantul bodnarescian, reusind sa  depasesc  timpul si spatiul prin creatia sa.  Desi nu ne-am intalnit in plan fizic,  simt ca-l cunosc de 2000 ani, cel putin... ( precum a realizat si poetul Traian Vasilcau).  Sa scrii despre poetul nostru Cristian Bodnarescu ar fi mult si ar depasi continutul unui comunicat de presa, insa mentionam doar ca poetul invitat figureaza in DARC (Dictionarul Autorilor Romani Contemporani), in ultima Istorie a Literaturii Romane si in cele mai importante antologii de poezie romaneasca.  Cristian Bodnarescu  publica in ziarul “Gandacul de Colorado” din SUA, in blogul personal de poezie, fiind si o prezenta  constanta  la Radio  Zidul. Sunt asteptati  numerosi  enoriasi la intalnirea cu poetul  Bodnarescu (circa 700 persoane) in biserica  si cateva  mii in piata,  cu prilejul  sarbatorilor.
Si, deoarece suntem  si  in ajunul  aniversarii a 30 ani de la revolutia din 1989, as publica o poezie  a poetului  Cristian Bodnarescu , dedicata  eroilor Revolutiei  din 1989 , care nu au (inca) o statuie…


Statui in cer

Peste pamantul aspru
Pasind cu pasi desculti,
Rescriu iar un cadastru
Multi comunisti inculti.

Hotie si prostie
In fine isi dau mana
Spulberand din glie
Biserici, e furtuna!

Peste pamantul aspru
Cadavrele plutesc,
Apare un dezastru
Si oamenii rosesc.

E sangele multimii
Care in vis se stinge,
E somnul natiunii
In lacrima de curge.

Te cautam in Labirint
Si oase de sarman apar,
Printul nu este un Sfant
Oasele-i tot in vis dispar.

Peste pamantul aspru
Statuia ta nu vine
E comunismul acru
Ce a ramas in vine.

Eroi din alte timpuri
Ale copilariei mele,
Ma prindeti  iar prin ganduri
Rostesc  a voastre nume!

Pamantul tarii noastre
Are statui lucioase
De comunisti—doar pietre
Palind spre zari albastre.

Statuia ta aievea
Se vede-n seri  senine,
Spre mine ea  venea
Cu voi sa ma cunune.

Catand spre alta bolta
Statuia-ti  necioplita
Doar ingeri mi-o arata,
E cu argint marcata.

Peste pamantul aspru
Doar buruieni rasar,
Eram la ceasul sacru
Gandind la tine iar.
  
Dorim in anii ce vor urma sa continuam promovarea  romanismul  prin adevaratele  sale valori!

A consemnat Iosefina Constantinescu

Un comentariu:

Unknown spunea...

Suntem onorați sa Vă avem a oaspete si ca împărtășiți cu noi bucuria serbării hramului ocrotitorul parohiei noastre. Dumnezeu sa Vă binecuvânteze

Goticul în lupta cu demonul

Reporterul Ș tefan Ostafi intră în dialog cu poetul Cristian Bodnărescu, spre a merge pe urmele curentului got , de-a lungul istoriei. Vă in...